امروزه هر جا که مصرفکنندگان انرژی الکتریکی از برق شهر یا شبکه تغذیه میشوند در صورت قطع یا ناپایداری در برق شبکه نیاز به یک منبع جایگزین مطمئن وجود دارد. متداول ترین منبع جایگزین مقرون به صرفه درکاربردهای صنعتی و غیر صنعتی، دیزل ژنراتور میباشد.
برق اضطراری توسط دیزل ژنراتور تأمین میشود. با این تفاوت که چند ثانیه بعد از قطعی برق، دیزل وارد مدار می شود و با آمدن برق شهر دیزل به صورت خودکار خاموش میشود. عمل سوئیچ شدن بین برق شهر و ژنراتور توسط کلید چنجاور انجام میشود.
کلیدهای چنجاور از نظر فرمان به سه گروه دستی ، موتوردار و اتوماتیک تقسیم می شوند.
محتویات مقاله
کلید چنج آور دستی
چنج آور دستی ابتدایی ترین نوع چنجاور میباشد که شامل یک کلید سه حالته است که با صفر، یک و دو نشانهگذاری میشود. این کلید شامل دو حالت وصل و یک حالت قطع میباشد.
صفر برای حالت خنثی و یا خاموش، حالت یک برای برق شهر و حالت دو برای برق ژنراتور. این نوع تابلو عملکرد اتوماتیک ندارند و می بایست به صورت دستی و توسط کاربر به کار گرفته شوند.
کلید چنجاور موتوردار
در این مدل، موتور با یک گیربکس به مکانیزم فرمان وصل شده و میتواند وضعیت پلاتینهای کلید را از راه دور تغییر دهد. علاوه بر سیستم موتوری، میتوان وضعیت کلید را به صورت دستی و توسط اهرم نیز تغییر داد.
قابل ذکر است که هرگونه تغییر در وضعیت پلاتینهای این کلید نیاز به مدار فرمان خارجی دارد. به عنوان مثال فرمان قطع و وصل میتواند از طریق رلههای چنجاور، برد دیزل ژنراتور و یا مدارهای سفارشی تأمین شود.
نوع پیشرفته تابلوهای چنجاور، نوع اتوماتیک آن است که عملیات تعویض منبع جریان را به صورت اتوماتیک و از طریق یک کلید چنجاور و یا دو کنتاکتور یا دو کلید موتوردار انجام میدهد.
مزیت استفاده از سیستم اتوماتیک این است که در زمان قطع برق اصلی، دیزل ژنراتور به صورت خودکار وارد مدار میشود و در زمان وصل دوباره برق اصلی، از مدار خارج میشود.