محتویات مقاله
نقطه ضعف بزرگ برای امنیت انرژی کشور چیست؟!
براساس آخرین آمار گزارش شده از وزارت نیرو صنعت آب برق کشور در اسفندماه سال 99، 83% از ظرفیت نصب شده تولید برق کشور را وابسته به گاز طبیعی اعلام کردهاست، به عبارتی از هر 100مگاوات ظرفیت تولید برق کشور، 83مگاوات مرتبط با نیروگاههای حرارتی است که با استفاده از گاز طبیعی اقدام به تولید برق مینمایند.
بنابراین وابستگی بیشازحد سبد تولید برق کشور به گاز طبیعی میتواند نقطه ضعف بزرگی برای امنیت انرژی کشور بهحساب بیاید، چرا که کوچکترین تهدید برای صنعت گاز کشور میتواند زمینه بحران گسترده در حوزه برق را بهدنبال داشته باشد.
آگاهی از وابستگی شدید صنعت نیروگاهی کشور به مسئله تأمین گاز زمانی اهمیت پیدا میکند که بدانیم روند تأمین گاز طبیعی کشور در سالهای آینده به دلیل مصرف بیشازحد و همچنین افت فشار طبیعی مخازن گازی سیر نزولی خود را طی میکنند.
براساس پیشبینی سند تراز تولید و مصرف گازطبیعی تا افق 1420، با فرض اعمال سیاستهای بهینهسازی مصرف گاز و همچنین نرخ رشد اقتصادی ۵.۶ درصدی، تراز گاز کشور در سال ۱۴۰۰ منفی خواهد بود بدین معنا که مصرف گاز از تولید آن پیشی خواهد گرفت.
راهکار ( انرژی زمینگرمایی ) :
بنابر شرایط تصویر شده تنها راهکار جلوگیری از شیوع بحران در صنعت برق کشور ناشی از کمبود گاز کشور، متنوعسازی سبد تولید برق کشور است. به عبارت دیگر سهم سایر منابع مورد استفاده در تولید برق نظیر، منابع انرژی اتمی، انرژی خورشیدی، انرژی برقآبی، انرژی بادی، انرژی زمینگرمایی و سایر منابع تجدیدپذیر باید بیشتر از گذشته افزایش پیدا کند.
در همین راستا یکی از منابعی که میتواند بخش قابلتوجهی از تولید برق کشور را تأمین کند، منبع انرژی زمینگرمایی است.
در نیروگاههای زمین گرمایی، آب از طریق لولههای نصب شده در چاههایی که ظرفیت نصب چنین تجهیزاتی را دارد، به زیر زمین تزریق میشود و با گرمای ۲۵۰ تا ۵۰۰ درجه زمین، سیال تزریق شده به بخار تبدیل خواهد شد و سپس این بخار به سطح زمین آمده و توربین بخار نیروگاه را به گردش درمیآورد.
[Elite_video_player id=”3″]
استفاده از منبع تجدیدپذیر انرژی
استفاده از این منبع تجدیدپذیر انرژی میتواند انرژی لازم به منظور تولید برق را با هزینه بسیار کمتر و همچنین تولید آلودگی صفر تأمین نماید. همچنین شرایط را برای متنوعسازی سبد تولید برق مهیا سازد. به استناد مطالعات انجام شده به منظور ظرفیتسنجی تولید برق از منابع زمین گرمایی در ایران، منطقه مشگینشهر بهترین نقطه برای استفاده از ظرفیت انرژی زمینگرمایی در کشور است. بر اساس مطالعات صورت گرفته، دامنههای سبلان در مشگینشهر قابلیت ساخت نیروگاه برق با ظرفیت ۵۰۰ مگاوات را در خود جای داده است، که قرار بوده تا انتهای سال ۱۳۹۹ فاز یک نیروگاه با ظرفیت اولیه ۵ مگاوات به بهرهبرداری برسد اما بر خلاف اعلام اتمام عملیات ساخت و بهرهبرداری از نیروگاه زمینگرمایی مشگین شهر تا انتهای سال ۱۳۹۹، اکنون با گذشت ۱ ماه از سال ۱۴۰۰ همچنان افتتاح این نیروگاه و اضافه شدن برق زمین گرمایی به شبکه توزیع برق انجام نشده است. چــــــــــــــرا؟
قطعا با ادامه روند وابستگی تولید برق کشور به منابع سوخت فسیلی، امنیت انرژی کشور دچار مخاطره میشود و در این زمین بازی، نقش استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر بیش از گذشته اهمیت دارد، در همین راستا وزارت نیرو باید با اهتمام بیشتری نسبت به گذشته فرآیند توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر را در دستور کار خود قرار داده و سهم حضور گاز طبیعی در سبد انرژی کشور را تعدیل نماید.
نقطه ضعف بزرگ برای امنیت انرژی کشور بهنظر شما چیست؟!! نظرات خود را میتوانید در پایان همین مطلب ارسال نمایید.
منابع:
1- https://b2n.ir/h49014
2- https://b2n.ir/p59957
3- https://b2n.ir/n94857